Luleå 2017   Allkärlekens vetenskap

 

 

 

 

 

Utställningen "Ett fönster mot evigheten" på Luleå Stadsbibliotek 2 - 31 maj.
En avslutande guidad tur hölls med Rolf Elving den 31 maj.

 

Här är en artikel ur Luleå och Piteå Gratistidning:

Martinus 2

Thor Gjörvad kom själv i kontakt med Martinus litteratur för 35 år sedan.

 

Ett fönster mot evigheten. Det är en utställning om de eviga livsfrågorna som finns att beskåda på Piteå och Luleå bibliotek.
Tankarna finns samlade i ett verk av den danske andlige författaren Martinus Thomsen (1890-1981) som kallas det tredje testamentet.

Martinus 630x420

– Hans förebild och hjälte var Jesus. När han kom i trångmål ställde han alltid frågan ”hur hade Jesus hanterat det här” och så fick han alltid bra resultat, berättar Thor Gjörvad från Ängelsberg i Fagersta kommun.
1921 fick Martinus Thomsen en bok om meditation. Det kom att förändra hans liv för alltid. Thomsen fick det han kallade för en kosmisk medvetenhet och skrev ner sina uppenbarelser i sitt verk Livets bok – Tredje Testamentet. En skrift på 8 000 sidor text, uppbyggd med kapitel och verser som i Bibeln, som tog honom 60 år att färdigställa.

Martinus Thomsens verk skiljer sig dock innehållsmässigt en hel del från gamla och nya Testamentet.
– Martinus säger att det inte finns någon synd, bara erfarenheter. Vi pendlar mellan olika krafter, inuti eller i omgivningen. Han säger också att det finns en karmalag, att vi skördar som vi sår.

För Martinus följare var hans verk förutbestämt.
– I nya testamentet säger Jesus: ”Jag har mycket mer att säga er, men ni förmår inte ta emot det nu”.

Thor Gjörvad kom själv i kontakt med Martinus litteratur för 35 år sedan, efter en liknande, men tidsbegränsad, upplevelse då han bland annat kunde se auror och ständigt gick i en upprymd känsla.

Nu vill Gjörvad hjälpa fler att upptäcka Tredje Testamentet.
– Martinus har gett mig en mer ödmjuk syn på livet. Hans verk är en kärlekslära som ger oss andliga kunskaper och logiska förklaringar till livsmysterier.

Gjörvad påpekar dock noggrant att det inte handlar om någon predikan.
– Martinus själv ville inte att samfund eller sekter skulle bildas. Hans upplevelser och uppenbarelser ska tolkas fritt.

Martinus litteratur har funnits på svenska bibliotek i 50 år. Skrifterna kompletteras med ett stort antal symboler.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 IMG 0614

Här har vi Emma - en av Luleås kontaktpersoner.