Lerums Tidning 2 dec 2010 berättar om Göran Almqvist utställning om Tredje Testamentet på Dergårdsgalleriet.

 

bild  ur lerums tidning

 

 

 

 

Kosmisk konst om kärlek
2010-12-02 KULTURONOJE
LERUM:
Det var först efter sin död som den danske författaren och mystikern Martinus avslöjade titeln på sitt livsverk, ”Det tredje testamentet”.

 

 

Hans symbolkonst, som beskriver allt från den gudomliga världsplanen ner till parningsaktens kulmination, finns att beskåda på Dergårdsgalleriet.

Utställningen heter ”Ett fönster mot evigheten” och det handlar om intellektualiserad kristendom.
– Martinus var en världsförnyare, precis som Jesus och Buddha, säger Göran Almqvist, Lerumsbo och språkrör för stiftelsen Tredje testamentet.

Martinus konst hängde på Konstmuseet i Göteborg 2006 och han jämfördes då med svenska konstnären och antroposofen Hilma af Klint.
– Det är abstrakt konst, man får tolka den hur man vill, säger Göran Almqvist.

Martinus hade dock en tydlig idé med sin konst. Den som vill kan läsa om verken som har titlar som mörkret, ljuset, det eviga nuet och världsåterlösningsprincipen.

Till skillnad från Hilma af Klint framstår dock inte Martinus främst som en konstnär utan mer som en filosof.
– Det unika med Martinus är att allt han skrivit och målat har kommit inifrån, han har inte plagierat någon. Han vänder sig till dem som inte kan tro på religionernas dogmer om offer och evigt helvete och levererar istället en optimistisk livssyn. Kärleksbudskapet är centralt, säger Göran Almqvist.

Martinus Thomsen var en dansk mejeriarbetare som i 30-årsåldern genomgick starka visionsupplevelser. Han kallade sig därefter bara för Martinus och arbetade i 60 år med sin övertygelse att han fått en uppgift att skapa en intellektuell grund för livets andliga sida.

Han väntade med att kalla sitt verk för Tredje testamentet och nöjde sig med ”Martinus kosmologi”.

 

/Ur Lerums Tidning 2 dec 2010